Krumplipüré
2023. december 08. írta: konyhanalfabeta

Krumplipüré

krumplipure.png

A krumplipüré egy kezdők számára is nagyon könnyen elkészíthető köret.

Hozzávalók: krumpli, vaj, tej, só.

Elkészítése: személyenként 2-3 közepes krumplit hámozz meg, vágj kisebb kockákra, majd tedd bele egy fazék vízbe, tegyél hozzá sót és főzd addig, amíg megpuhul. Ezt egy villával tudod ellenőrizni, ha könnyen bele tudod szúrni, akkor már jó.

Szűrd le a krumplit és borítsd bele egy nagyobb műanyag tálba. Egy kis csomag vajnak a felét-kétharmadát tedd bele. Időben vedd ki a vajat a hűtőből, mert ha kemény, akkor nehéz vele bánni! Vékony szeletekre vágva add a krumplihoz és lehetőleg addig, amíg még jó meleg és gőzölög, mert akkor könnyen felolvad benne. Sózd meg (ha a végén megkóstolod, érezni fogod, hogy kell-e még bele só) majd krumplitörővel törd össze az egészet, és közben lassan önts hozzá tejet. Minél több tejet teszel bele, annál krémesebb lesz, de a túl sok nem jó, mert tocsogni fog: ezért add hozzá fokozatosan, amennyit még fel tud venni. A végén érdemes az egészet egy fakanállal teljesen homogénné keverni, és már kész is van.

TIPPEM: én eleinte a hagyományos krumplinyomót használtam, de elegem lett abból, hogy nagyon nehéz összepréselni, és mindenhová fröcsköl a krumpli, így inkább egyszerűbb krumplitörőt vettem, amivel sokkal könnyebb bánni. Kezdő konyhaieszköz-beszerzők számára jó hír az is, hogy ez sokkal olcsóbb.

krumplipure2.pngA krumplipürés képért hálás köszönet a mesterséges intelligenciának.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhanalfabeta.blog.hu/api/trackback/id/tr7918276899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása